Botox

 1. Wat is botox
 2. Vier oorzaken van rimpels
 3. Toepassingen van botox (indicaties)
 4. Wanneer botox niet toepassen (contra indicaties)
 5. Botox bij esthetisch centrum De kiezel
 6. Centrum De Kiezel
 7. Esthetisch tandarts gespecialiseerd in behandelingen met botox
 8. Gesprek met onze esthetisch tandarts
 9. De behandeling met botox
 10. Na de behandeling direct weer aan de slag
 11. Resultaten van een botox behandeling
 12. Risico’s en complicaties
 13. Prijzen
 14. Esthetisch centrum De kiezel
 15. Maak een afspraak

Wat is Botox®

Botox® is een merknaam van het middel botuline toxine. Botuline toxine is een geneesmiddel dat de spieren verslapt, die rimpels veroorzaken. Botox vult de rimpels niet op (zoals zogenaamde “fillers”), maar het vermindert de diepte van de rimpels of het laat rimpels geheel verdwijnen.

Het actieve bestanddeel van botuline-toxine is een eiwit afkomstig van de bacterie Clostridium Botulinum. Het eiwit dat de bacterie produceert bevat een zenuw toxine (neurotoxine). Dit toxine blokkeert zenuwimpulsen tussen zenuwen en de spieren, door blokkeren van de neurotransmitter acetyl choline.

Merknamen. Botuline-toxine wordt in Nederland onder verschillende merknamen op de markt gebracht, onder andere: Botox®, Azzalure®, Dysport® en Bocouture®. Bij CT de kiezel werken wij met twee merken botuline toxine:

 • Botox® wordt geproduceerd door Allergan, Irvine, Cal, USA en geleverd door Allergan BV; een andere merknaam van Allergan is Vistabel
 • Azzalure® wordt geproduceerd door Ipsen, Slough, UK en in Nederland geleverd door Q-Med, een divisie van Galderma; andere merknamen van Ipsen zijn Dysport™ en Reloxin®; Dysport™ is identiek aan Azzalure® maar wordt in grotere verpakkingen verkocht aan ziekenhuizen.


Het effect van een behandeling met botox moet zijn, om een jeugdige, alerte en gezonde uitstraling van het gezicht te realiseren. U moet in staat blijven verschillende emoties uit te drukken, terwijl statische en dynamische rimpels in het behandelde gebied aanzienlijk worden verminderd.

Deze alerte en gezonde uitstraling is het doel van de ervaren esthetische tandarts van centrum De Kiezel in Noord-Scharwoude, die u kan behandelen met botox.

Vier oorzaken van rimpels en hun behandelingen

De eerste oorzaak van rimpels is dat door veelvuldige bewegingen van de onderliggende spieren, in de huid rimpels ontstaan die loodrecht zijn gelegen op de richting van deze spieren. Bijvoorbeeld als u vaak lacht kunnen kraaienpotjes naast uw ogen ontstaan.

Bij mensen jonger dan 50 jaar is de huid voldoende elastisch en zijn de rimpels dynamisch en daardoor in rust niet zichtbaar. Bij het ouder worden verliest de huid haar elasticiteit en treedt degeneratie op van het onderhuidse bindweefsel. De rimpels zijn daarom bij ouderen ook in rust aanwezig.

Deze dynamische rimpels kunnen behandeld worden met een spierontspannend middel zoals botox. Een behandeling met botox kan rimpels in uw voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes verzachten of zelf helemaal laten verdwijnen.

De tweede oorzaak van rimpels is de natuurlijke afname van de hoeveelheid onderhuids vet van het voorhoofd, rond de ogen, de wangen, de slapen en rond de mond. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid onderhuids vet onder de kin, langs de kaaklijn, de neus-lippen plooi en de jukboog gebieden juist toe. Door de zwaartekracht en de afname van elasticiteit van de huid heeft dit vet de neiging om uit te zakken.

Toename van vetweefsel is te behandelen met cosmetische chirurgie. Bij CT de kiezel kunnen we u doorverwijzen naar een uitstekende cosmetisch chirurg.

De derde oorzaak van rimpels is de afname van benige ondersteuning in het aangezicht bij het ouder worden. Dit treedt vooral op bij de onderkaak en de bovenkaak. Botverlies in deze gebieden versterkt het uitzakken van de weke delen van het aangezicht en is verantwoordelijk voor het verlies van de duidelijke begrenzing van de kaaklijn.

Botverlies van de onderkaak is tegen te gaan door klassieke gebitsprotheses door een tandarts implantoloog te vervangen door implantaten. En de rimpels rond de mond kunnen gevuld worden door hyaluronzuur fillers.

De vierde oorzaak van rimpels is de verstoring van de natuurlijke balans tussen de degradatie en regeneratie van collageen, door factoren zoals de zon (uv-schade), roken en frequent gebruik van de aangezichtsspieren. Zeker in het gezicht zijn deze veranderingen, die leiden tot elasticiteitsverlies, volumeverlies en veroudering, duidelijk zichtbaar.
Rimpels die ontstaan door verdwijnen van collageen, kunnen gevuld worden met hyaluronzuur fillers. Een goed voorbeeld zijn de “rokerslijntje” boven de bovenlip.

Toepassingen van botox (indicaties)

Botox wordt in esthetisch centrum De Kiezel toegepast bij een groot aantal verschillende indicaties. Dat kunnen rimpels zijn, maar er zijn ook tandheelkundige behandelingen en de behandeling van migraine en van overmatige transpiratie. We noemen deze indicaties hier kort, maar elke indicatie heeft een eigen pagina op deze website:

 • Bruxisme en masseter hypertrofie
 • Voorhoofdrimpels
 • Fronsrimpels
 • Kraaienpootjes of periorbitale rimpels
 • Gummy smile
 • Afhangende mondhoeken
 • Migraine
 • Overmatige transpiratie

Bruxisme is de verzamelnaam van kaakklemmen en tandenknarsen:
Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen, dat kan leiden tot een verdikte kaakspier en een vierkante kaaklijn. Bij mannen hoeft een vierkante kaaklijn geen probleem te zijn, maar bij vrouwen is het meestal ongewenst.Tandenknarsen kan leiden tot sterke slijtage van tanden en kiezen, ongewenst bij mannen en vrouwen.

De behandeling van bruxisme met botox is een uitstekende aanvulling op de tandheelkundige behandelingen in onze praktijk.

Lees verder over bruxisme … klik hier

Voorhoofdrimpels zijn horizontale rimpels van het voorhoofd. De behandeling van voorhoofdrimpels in gemakkelijk te combineren met een behandeling van fronsrimpels.

De botox wordt verdeeld door een aantal injecties met kleine hoeveelheden (eenheden), verdeeld over het voorhoofd.

Mannen hebben soms meer eenheden nodig (maximaal 30% meer); vrouwen hebben vaak minder eenheden nodig (tot 50% minder). De hoeveelheid is mede afhankelijk van de sterkte van de spieren en de diepte van de rimpels.

Fronsrimpels zijn de rimpels tussen de wenkbrauwen. Fronslijnen of glabellaire rimpels zijn een populair gebied om te behandelen met botuline toxine. Ook bij fronsrimpels geldt dat het aantal eenheden sterk kan verschillen per persoon.

Lees verder over fronsrimpels … klik hier

Kraaienpootjes of periorbitale rimpels  kunnen relatief eenvoudig effectief behandeld worden met botuline toxine, zolang ze worden veroorzaakt door spierspanning en gezichtsexpressie. Botox heeft geen effect op statische periorbitale rimpels of als deze rimpels worden veroorzaakt door veroudering van de huid. Ook bij kraaienpootjes hebben mannen vaak meer eenheden botox nodig dan vrouwen.

Gummy smile is een verhoogde liplijn, en een groot deel van het tandvlees (“gum”) dat zichtbaar wordt bij lachen. De “gummy smile” procedure mag niet leiden tot overmatig zakken van de bovenlip, dus voorzichtigheid is geboden. Dit geldt met name voor oudere cliënten met lange bovenlippen. Ook musici die blaasinstrumenten bespelen en acteurs zullen we met extra zorg behandelen, eventueel met een lagere dosis.

Ook de behandeling van de gummy smile is een uitstekende aanvulling op de overige behandelingen in ons centrum voor tandheelkunde De kiezel.

Lees verder over gummy smile … klik hier

Afhangende mondhoeken geven het gezicht een ontevreden en boze expressie. Afhangende mondhoeken kunnen eventueel uitsluitend behandeld worden met botox, maar de beste behandeling bij “zware” gevallen bestaat uit een combinatie van botox en hyaluronzuur.

Migraine. Veel mensen hebben last van spanningshoofdpijn of migraine. De oorzaak van de meeste vormen van hoofdpijn is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat er onder andere sprake is van een verhoogde spanning in bepaalde spieren. Botox is een middel waarvan de laatste jaren een positief effect is aangetoond bij allerlei aandoeningen waar sprake is van een verhoogde spierspanning. De ervaring leert dat ongeveer 70% van de migraine-( en andere hoofdpijn-) patiënten baat hebben bij het gebruik van botox.

Lees verder over migraine … klik hier

Overmatige transpiratie kan vooral merkbaar zijn onder de oksels. Overmatige transpiratie, de medische term is hyperhidrose, kan ook een grote negatieve invloed hebben op iemands sociale leven. Meestal is de oorzaak van overmatige transpiratie niet aan te wijzen. De oplossing van het probleem echter is even simpel als effectief. Inspuiting met botox in de huid leidt ertoe dat de overmatige transpiratie met ongeveer 95% gereduceerd wordt. Dit heeft geen invloed op de transpiratie elders op het lichaam.

Wanneer botox niet toepassen (contra indicaties)

Contra-indicaties zijn de volgende omstandigheden, waarbij een behandeling met botuline toxine bij voorkeur niet wordt toegepast (relatieve contra-indicatie of waarschuwing) of waarbij een behandeling niet mag worden toegepast (absolute contra-indicatie).

Waarschuwingen. Botox moet zorgvuldig gebruikt worden wanneer er:

 • Bewijs is van een opgemerkt defect van de neuro-musculaire transmissie
 • Bovenmatige zwakheid of atrofie is van de doelspier
 • Geschiedenis is van een langdurige bloeding
 • Botuline-toxine-A is niet aanbevolen voor mensen onder de 18 jaar en voor patiënten met
 • een geschiedenis van dysfagie en aspiratie
 • Het gebruik van botox wordt niet aanbevolen bij zwangerschap en borstvoeding


Absolute contra-indicaties

 • Bewezen overgevoeligheid voor botox of elke andere hulpstof die het
 • geneesmiddel bevat
 • Aanwezigheid van een ontsteking op de injectieplaats
 • Myasthenia gravis
 • Eaton-Lambert syndroom
 • Amyotrofische laterale sclerose

Botox bij esthetisch centrum De Kiezel

Kennis en vaardigheden. De esthetische tandarts, die behandelingen uitvoert met botox, heeft relevante opleidingen genoten en beschikt over de wettelijk vereiste registraties en diploma’s. Daarnaast wordt zijn kennis en kunde voortdurend up-to-date gehouden door het bijwonen van nationale en internationale congressen, workshops en het volgen van trainingen op zijn vakgebied.

Bovendien wordt de kwaliteit van onze dienstverlening gewaarborgd door:

 • nemen van ruim voldoende tijd voor een consult, zodat in alle rust informatie kan worden uitgewisseld
 • bespreken van eventuele alternatieven, eventueel in overleg met andere medisch specialisten
 • de wetenschap dat de esthetische tandartsen die werkzaam zijn in onze kliniek gespecialiseerd zijn binnen hun vakgebied
 • de zorgvuldigheid waarmee na iedere behandeling wordt nagegaan of u als patiënt tevreden is met het resultaat.

Esthetisch tandarts gespecialiseerd in behandelingen met botox

De esthetische tandarts van Centrum De Kiezel is gespecialiseerd in injectables zoals Botox, Azzalure en Restylane (‘s werelds gouden standaard op ‘filler’-gebied). Hij past de meest innovatieve technieken toe zodat u de beste behandeling krijgt. Hierbij staan de veiligheid van uw huid en een optimaal resultaat centraal.

Drs. Jos Deurloo is tandarts implantoloog en esthetisch tandarts bij De Kiezel. Hij heeft een aanvullende opleiding gevolgd voor het behandelingen met fillers en botox. Jos Deurloo is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek, NVDFE. Deze vereniging van esthetische tandartsen heeft de “Richtlijn Injectables voor Tandartsen en Tandartsspecialisten” uitgebracht. Deze Richtlijn Injectables kunt u downloaden door hier te klikken.

Gesprek met onze esthetisch tandarts

Voorafgaande aan iedere behandeling met injectables vindt een intake plaats met de esthetisch tandarts die u ook gaat behandelen. Het doel van deze intake is om:

 • uw wensen te inventariseren
 • eventuele medische beperkingen te onderkennen
 • de mogelijke behandelingen en alternatieven te bespreken
 • verstrekken van een realistische verwachting van het resultaat
 • u goed te informeren over voordelen en risico’s van de procedure
 • verstrekken van een kostenbegroting
 • uw formele toestemming vast te leggen
 • een cliënten dossier aan te leggen

Medisch dossier. Onze esthetische tandarts maakt van iedere behandelde cliënt een medisch dossier op, dat door Centrum De Kiezel wordt bijgehouden volgens de eisen van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens.

De intake door een van onze esthetische tandarts bestaat uit de volgende stappen:

 • Uw wensen en verwachtingen
 • Anamnese: uw medische voorgeschiedenis
 • Informatieverstrekking over onze behandelingen
 • Onderzoek van de cliënt
 • Opstellen en bespreken van een behandelplan
 • Verkrijgen van informed consent
 • Fotografie
 • Status en dossiervorming

Uw wensen en verwachtingen. In tegenstelling tot medische ingrepen hebben esthetische behandelingen met fillers en botox meestal een gewenst resultaat, dat vooral door de cliënt wordt gedefinieerd. Daarom is “cliënten tevredenheid” bij deze ingrepen een primaire maatstaf voor kwaliteit. In ons eerste contact zal de esthetische tandarts helder moeten zien te krijgen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Waar stoort u zich aan in uw gezicht en wat zou u graag anders zien? De arts zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling met een filler of met botox de beste optie is.

Anamnese (medische voorgeschiedenis). Een belangrijk onderdeel van het eerste gesprek betreft uw medische voorgeschiedenis en uw actuele medische toestand. Tijdens dit anamnese gesprek willen we ook graag weten of u eerdere behandelingen met botox heeft ondergaan en wat daar de resultaten van zijn geweest. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft. Want we willen alle mogelijke risico’s uitsluiten en zorgen dat u op een veilige manier geholpen wordt.

Informatieverstrekking over onze behandelingen. Alvorens van start te gaan met de behandeling, stellen we u op de hoogte van het verwachtte resultaat, de kosten, voorzorgsmaatregelen en mogelijke ongewenste voorvallen. We bekijken of aanvullende pijnverlichting noodzakelijk is. U ontvangt de “Cliënten informatie hyaluronzuur en/of botuline toxine behandeling”.

Onderzoek / functionele analyse van het gelaat. Botox is een geneesmiddel dat aangrijpt op de spieren. Wij hebben daarom een grondige kennis van de (spier) anatomie van het gelaat.

Dynamisch en statisch onderzoek. Het is belangrijk voor het succes van de behandeling dat wij uw gezicht bekijken en dat we uw gezicht onderzoeken in zowel rust als in beweging. De arts kijkt naar de volgende kenmerken van uw gezicht:

 • Aan- of afwezigheid van rimpels in rust en dynamisch
 • Asymmetrie van uw gezicht
 • Hoogte van uw wenkbrauwen

Behandelplan. Uit uw wensen en verwachtingen en het dynamisch en statisch onderzoek volgt een behandelplan. We bespreken met u de hiermee samenhangende kosten. Ook kunnen we u wijzen op eventuele alternatieve behandelmethoden.

Informed consent. We vragen uw goedkeuring voor de volgende zaken:

 • Behandelplan (botuline toxine en/of hyaluronzuur) en fasering van de behandeling
 • Kostenspecificatie van de behandeling
 • Mogelijke complicaties en bijwerkingen.

Fotografie. We maken vooraf duidelijke foto’s in vooraanzicht en zijaanzicht, zowel in rust als dynamisch. Deze foto’s dienen als hulp bij de behandeling en als “nulmeting”, om later het effect van de behandeling te kunnen beoordelen.

De behandeling met botox

Voorzorgsmaatregelen. Injecteren van het voorhoofd met botuline toxine vereist een zorgvuldige planning om diverse risico’s te vermijden:

 • De spieren in het voorhoofd zijn de enige spieren die de wenkbrauwen omhoog houden. Daarom zijn afhangende wenkbrauwen een (relatieve) contra-indicatie voor injecties met botox in het voorhoofd. Eventueel kan extra hoog geïnjecteerd worden met een kleine dosis.
 • De positie van de wenkbrauw kan ook beïnvloed worden door verhoogde spierspanning van de voorhoofd spieren in rust. Dit kan het afhangende wenkbrauwen maskeren. Daarom zal u de ogen enkele ogenblikken moeten sluiten om de spieren te ontspannen.
 • Injecties aan de zijkant van het gezicht voorkomen het “Spock” effect of “Mephisto” effect: zijwaarts oplopende wenkbrauwen. Mocht dit effect zich voordoen dan is het eenvoudig te verhelpen.
 • Injecties worden niet te laag geplaatst, om verspreiding van botuline toxine naar de oogleden tegen te gaan en om hangen van het bovenste ooglid te voorkomen.

Verdoving. Bij een behandeling met botox is een verdoving niet nodig. De injectienaald die we hiervoor gebruiken is heel fijn en zorgt slechts voor het gevoel van een speldenprikje. Een verdoving gebruiken onze artsen soms wel bij een behandeling met hyaluronzuur fillers.

Beetje rood. Onze esthetisch tandarts zal per behandeling zeer kleine hoeveelheden in de spier injecteren. Uw huid kan na de behandeling gedurende 1 a 2 uur een beetje rood worden en zwellen. Door de botox stagneert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spieren tijdelijk ‘lam’  worden gelegd en spiertrekkingen achterwege blijven.

Na de behandeling direct weer aan de slag

Meteen naar huis. Na de behandeling, die circa vijf tot tien minuten duurt, kunt u meteen naar huis en u bent de volgende dag weer volledig toonbaar. Als botox vaker wordt toegepast, blijft het langer effectief. Gemiddeld tot zes maanden.

Hoofd rechtop. Wij raden u aan om direct na de behandeling zoveel mogelijk het hoofd rechtop te houden. Dit voorkomt dat de vloeistof naar een ander deel van het gezicht zakt waardoor andere spiergroepen ook het effect van botox gaan vertonen en er bijwerkingen kunnen optreden.
Gebruik de spieren (fronsen). Ook is het verstandig om tot ongeveer 2 uur na de behandeling de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken. Hierdoor hecht de botox zich zo goed mogelijk in de spier en wordt de werking optimaal.

Resultaten van een botox behandeling

Het resultaat van botox is dat uw behandelde huid geen rimpels vertoont en dat deze ook niet kunnen ontstaan. Ook behandelt de esthetische tandarts van De kiezel overmatig transpireren en chronische migraine met botox.

Enkele dagen na de behandeling met botox is al een effect zichtbaar en na een week is dat effect optimaal. Na 3 tot 6 maanden is botox uitgewerkt en kan de behandeling zonder problemen worden herhaald.

Foto’s. Tijdens de eindcontrole in de kliniek maken we foto’s die aan uw medisch dossier worden toegevoegd. De behandelend esthetische tandarts zal duidelijk aangeven welk resultaat hij wil bereiken. Echter het resultaat is niet te garanderen, omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert op de behandeling.

Risico’s en complicaties

Kleine kans op complicaties. De kans op het optreden van complicaties bij het gebruik van botox is klein, maar we zullen de mogelijke aanwezigheid van contra-indicaties met u bespreken.

Complicaties kunnen veroorzaakt worden door het geven van injecties (algemene injectie gerelateerde complicaties) en door het middel botox zelf (botox gerelateerde complicaties).

Algemene injectie gerelateerde complicaties zijn:

 • Pijn
 • Hematoomvorming / blauwe plek
 • Erytheem en zwelling
 • Gevoeligheid
 • Hoofdpijn
 • Infectie

Pijn. De kans op het optreden van pijnklachten is bij het gebruik van een dunne 30G naald klein. Zo nodig kan pijn die optreedt tijdens het injecteren worden verminderd door gebruik te maken van verdovings zalf (Emla®) of applicatie van koude (ijs).

Hematoomvorming. Het ontstaan van een klein hematoom (blauwe plek) na een botox injectie komt regelmatig voor. De grootte van een hematoom kan variëren van speldenknop groot tot een wat forsere blauwe plek. Met name bij behandeling van kraaienpootjes is de kans op een verkleuring groter. De kans op het ontstaan van een blauwe plek kan worden verkleind door tijdig staken van bloedverdunners, aanbrengen van druk op de injectieplaats of toepassen van koeling.

Roodheid en zwelling. Het optreden van erytheem (rode vlekken op de huid) en zwelling van de huid direct na de behandeling wordt bijna altijd gezien en verdwijnt doorgaans binnen enkele uren.

Hoofdpijn. Hoofdpijn kan optreden na een behandeling met botox in het bovenste derde deel van het gezicht. Hoofdpijn verdwijnt over het algemeen na enkele dagen, alhoewel er gevallen bekent zijn waarbij de hoofdpijn 2 tot 4 weken duurde.

Infectie. De kans op een infectie na een injectie met botox is klein. Pijn, gevoeligheid en erytheem dat langer dan enkele dagen aanhoudt duiden op een infectie, en een cliënt met deze symptomen dient gezien en onderzocht te worden.

Botuline toxine gerelateerde complicaties:

 • Prikkend of brandend gevoel op de injectieplaats
 • Blepharoptosis
 • Ptosis van de wenkbrauw
 • Ectropion van het onderste ooglid
 • Lagophthalmus (onvermogen het oog compleet te sluiten)
 • Xeropthalmia (droge ogen)
 • Epiphora (traanvorming)
 • Diplopia
 • Fotofobie
 • Trauma van de oogbol
 • Ptosis van de lippen
 • Orale incompetentie
 • Dysartrie
 • Dysfagie
 • Asymmetrie in het gelaat
 • Anti-lichaam vorming tegen botuline-toxine-A
 • Allergische reactie

De kans op het optreden van een van bovengenoemde complicaties bij een juist gebruik van het medicijn is zeldzaam.

Asymmetrie. Een behandeling met botuline toxine kan leiden tot ongewenste dynamische of statische asymmetrie van het gelaat. De oorzaak is meestal onvoldoende voorbereiding en matige uitvoering van de injecties. Asymmetrie is meestal te verhelpen door na enkele weken een aanvullende injectie toe te passen.

Complicaties bij herhaalde injecties

Een probleem dat bij herhaalde injecties met botuline toxine kan optreden is de mogelijkheid van het ontwikkelen van antilichamen tegen het geneesmiddel, waardoor het minder effectief zou worden. Bij ongeveer 4% van de cliënten ontstaat dit probleem, door te frequente injecties of toedienen van te hoge dosis.

Antilichaam vorming is te vermijden door:

 • gebruik te maken van de laagste effectieve dosis van botox
 • vermijden van herhaalde injecties gedurende 8-12 weken
 • vermijden van touch-up injecties.

Prijzen

Regio’s. De prijzen van injectables als botox zijn afhankelijk van het aantal regio’s – de te behandelen gebieden – van het gezicht.  Onder één regio wordt verstaan de frons of het voorhoofd of de kraaienpootjes (kraaienpootjes rond twee ogen gelden als één regio). Ook kunnen halve regio’s geadviseerd worden, bijvoorbeeld voor behandeling van de ‘gummy smile’, mondhoeken, de wenkbrauwlift, kin of lijntjes op de neus.


‘Baby-botox’ of ‘Botox Light’. De hoeveelheid botuline toxine die normaliter voor een regio gebruikt wordt, kan in overleg met de arts ook verdeeld worden over meerdere regio’s voor een zacht, natuurlijk effect. Zo wordt vaak met de hoeveelheid van twee regio’s zowel frons en kraaienpootjes als ook het voorhoofd licht behandeld. U rekent dan twee regio’s af maar er worden drie regio’s behandeld.

Esthetisch Centrum De Kiezel

Centrum De Kiezel is gevestigd in een modern pand op Kokkel 22 in Noord-Scharwoude. Deze plaats is centraal gelegen in Noord-Holland.

Maak een afspraak bij De kiezel in Noord-Scharwoude.