Gummy smile

Wat is een gummy smile? Als uw (boven)tandvlees bloot komt, omdat de bovenlip te hoog komt bij het lachen, dan spreekt men van een “gummy smile” of opgetrokken bovenlip. Een behandeling met botuline toxine kan voor een gummy smile een oplossing zijn. Het is niet altijd omdat u te kleine tanden heeft dat het tandvlees bloot komt te liggen. Soms lijken uw tanden gewoon klein, omdat, als u lacht er een onevenwicht is tussen tandvlees en de bovenlip.

gummy-smile-300x155

Wat zijn de oorzaken van een gummy smile?

Vaak is de hefspier van de bovenlip te sterk ontwikkeld. De reden dat het tandvlees zichtbaar wordtbij mensen met een gummy-smile is omdat, bij het lachen bij een tweetal spiertjes, de musculus levator labii superiores en de m. zygomaticus minor, overactief reageren.

Hefspier afzwakken. Een te sterke hefspier kan worden afgezwakt met enkele kleine injecties met botuline toxine in de hef-spiertjes van de bovenlip. Botuline toxine zorgt ervoor dat de hef-spier minder krachtig samentrekt zodat de bovenlip iets minder naar omhoog komt bij het lachen. Hierdoor wordt uw tandvlees minder zichtbaar bij het lachen, terwijl uw natuurlijke gelaatsuitdrukking behouden blijft.

Botuline toxine (“botox”) als behandeling voor een gummy smile

Dosering afhankelijk van uw spieren. Uw behandelend tandarts bij De kiezel geeft u enkele prikjes  botuline toxine, net naast de neus. Hoe sterker de spier hoe meer de activiteit ervan zal moeten worden beperkt om het optrekken te verminderen. Het aantal eenheden botuline toxine dat u nodig heeft voor uw specifieke situatie, is dus afhankelijk van de sterkte van uw spier.

Geen overkill. Ook hier geldt: liever een twee-traps behandeling dan een overkill. Het effect van een kleine ingreep kan heel overtuigend zijn. Er ontstaat meer harmonie rond de mond en de verhouding tot de neus en kin kan daardoor aan aantrekkelijkheid winnen.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

Tandvlees toont minder. Door de hiervoor beschreven injecties wordt de activiteit van de spier beperkt waardoor u  de lip niet verder meer verder kunt optrekken tot net boven de tanden. Het tandvlees toont dan veel minder waardoor uw lach nog mooier wordt.

De eerste effecten merkt u na twee dagen als het relaxerend effect op de lach-spiertjes goed duidelijk wordt. De verbeteringen gaan daarna nog een paar dagen door.

Vier tot negen maanden. Botuline toxine injecties hebben vier tot negen maanden effect op een gummy smile, daarna dient, indien gewenst, de behandeling te worden herhaald.

Maak een afspraak bij De kiezel in Noord-Scharwoude