Migraine

Veel mensen hebben last van chronische migraine. Twintig procent van de Nederlanders, dat is 1 op de 5, heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. De oorzaak van de meeste vormen van hoofdpijn is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat er onder andere sprake is van een verhoogde spanning in bepaalde spieren.

Botuline toxine (“botox”)

Niet alleen tegen rimpels. Botuline toxine (ook kortweg “botox” genoemd naar een van de merknamen) staat het meest bekend om zijn gebruik bij het wegwerken van rimpels. Het middel werd in 1989 officieel goedgekeurd als een behandeling voor spieraandoeningen in de ogen. Het cosmetische gebruik van botox kwam pas later.

Minder hoofdpijn. Botox is een middel waarvan de laatste jaren een positief effect is aangetoond bij allerlei aandoeningen, waarbij sprake is van een verhoogde spierspanning. Deze positieve bijwerking van botox werd ontdekt doordat mensen die een er anti rimpel behandeling mee kregen, opvallend minder vaak hoofdpijn hadden dan voor ze hun rimpels lieten behandelen.

Goedgekeurd. In juli 2010 is botuline toxine goedgekeurd (door de Amerikaanse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency MHRA en door de FDA) voor de behandeling van chronische migraine.

chronische-migraine-300x155

Vooral bij chronische migraine. De werking is nog steeds onderwerp van verschillende onderzoeken, maar ervaring leert dat een groot deel van de chronische migraine patiënten baat hebben bij het gebruik van botuline toxine. Bij deze patiënten ontstaat een duidelijke verlichting van de klachten. Botox injecties helpen het beste bij mensen met chronische migraine, die meer dan vijftien aanvallen per maand hebben. En deze mensen hebben het meeste last van de bijwerkingen van medicijnen.

Onderzoek in Nederland. Sinds 2013 vindt in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een studie plaats naar het effect van de behandeling met botuline toxine bij patiënten met chronische migraine: de CHARM-studie. Een van de redenen van deze studie is het feit dat migraine medicijnen vervelende bijwerkingen hebben.

Behandeling van migraine met botuline toxine

Voorzijde en achterzijde van het hoofd. Over het algemeen is een behandeling van de fronsspier voldoende om een duidelijke verbetering van de klachten te bewerkstelligen, of zelfs om migraine te voorkomen. Soms kan ook de achterzijde van het hoofd en de nek behandeld worden. In de praktijk komt het er op neer dat u een dagboek bijhoudt om te de resultaten zijn van de behandelingen met botuline toxine tegen hoofdpijnklachten in diens specifieke situatie.

Kleine prikjes met botox. Door middel van een aantal prikjes in een bepaald gebied worden de desbetreffende spieren minder sterk gemaakt. De injecties worden door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. Eventueel kan de huid verdoofd worden met behulp van een verdovende crème.

Enige spierzwakte. Het effect van de behandeling is altijd tijdelijk (twee tot zes maanden). Mogelijke bijwerkingen van behandeling met botuline toxine hangt samen met de prik zelf (mogelijk een kleine blauwe plek) en het effect van de behandeling; soms is er sprake van enige spierzwakte in de ingespoten spieren. Ook dit effect is altijd tijdelijk.

De prijs van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid botuline toxine die nodig is voor een optimaal effect. In het algemeen zal de behandelaar starten met één regio.

Maak een afspraak bij De kiezel in Noord-Scharwoude