Mondhygiëne en preventie

Plan een afspraak

Mondhygiëne en preventie

Een gezonde mond is het behoud van uw tanden en kiezen. Om uw mond goed gezond te houden is goed poetsen belangrijk, maar soms is dit niet genoeg om problemen zoals gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen of op te lossen. De preventieassistent of de mondhygiëniste helpt u graag.

De preventieassistent is een tandartsassistente met een aanvullende scholing op het gebied van het voorkomen van tand- en tandvleesproblemen. De preventieassistent geeft poetsinstructie en advies hoe u uw gebit kunt reinigen. Ook verwijdert zij tandsteen en legt ze sealing (bescherm laagje in de groef van de kies) aan.

De mondhygiëniste heeft de hogere beroepsopleiding afgerond. De mondhygiëniste behandelt tandvleesproblemen (gingivitis, parodontitis) en helpt tandvleesproblemen en gaatjes voorkomen. Ze brengt uw mondgezondheid en de conditie van het tandvlees in kaart, verwijdert tandplak en tandsteen ook op de tandwortel, geeft instructie en advies voor gebitsreiniging.

Specifieke informatie over mondgezondheid vindt u door hier te klikken.

VIP

V          VERZORGING EN VOORLICHTING
I           INSTRUCTIE EN INDICATIE
P          PREVENTIE EN PERSOONLIJKE AANDACHT

Voorkomen is beter dan genezen. Door preventief goed voor uw gebit te zorgen, voorkomt u verslechtering van uw mondgezondheid.

Wat houdt VIP precies in?

Voor ons uitgebreide preventie-verzorgingsprogramma gebruiken wij de stappen

die samengesteld zijn door EMS uit Zwitserland, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 1. Beoordelen: De preventieassistente bekijkt uw tanden en kiezen met een spiegel. Ze kijkt ook naar de gezondheid van het tandvlees.
 2. Kleuren: Door het aanbrengen van een kleurstof op de tanden en kiezen, wordt zichtbaar waar de tandplak en tandsteen precies zitten.
 3. Uitleg en instructie: De preventieassistente laat u zien waar de zones in uw mond zijn die minder goed schoon zijn. Ze geeft gericht uitleg over hoe u uw poetstechniek en het reinigen tussen de tanden in kiezen kunt verbeteren.
 4. Verwijderen tandplak en zacht tandsteen: Met de Air-flow Master wordt uw gebit gereinigd. Door water en een fijn poeder met kracht tegen uw tanden en kiezen te spuiten worden tandplak, aanslag en vlekken zorgvuldig verwijderd.
 5. Indien nodig reinigt de paro-preventieassistente of mondhygiënist met een speciaal hulpstukje op de Air-flow Master de lastig bereikbare plekjes onder het tandvlees.
 6. Verwijderen van harde stukjes tandsteen: Hiervoor gebruikt de preventieassistente handinstrumenten of het ultrasoon (trillend) reinigingsinstrument.
 7. Controle door de tandarts: De tandarts beoordeelt de tanden, kiezen en tandvlees in een zeer schone mond, afwijkingen en risico’s zijn zo vlot zichtbaar. De tandarts bespreekt de bevindingen. Heeft u wensen omtrent uw gebit, dan is dit het moment om dit te bespreken. Röntgenfoto’s worden gemaakt, doorgaans één keer per twee tot drie jaar, of als daar aanleiding toe is.
 8. Volgende afspraak plannen: De preventie-assistente of de balieassistente plant samen met u een nieuwe afspraak. De termijn is afhankelijk van wat er moet gebeuren.

Waarom VIP?

De resultaten van de VIP behandeling zijn:

 • U leert beter poetsen, u leert waar de plekjes zijn in uw mond die extra aandacht nodig hebben.
 • Door betere verzorging, vormen zich minder gaatjes.
 • Door betere verzorging, ontstaan er minder tandvleesproblemen.
 • Als uw mondhygiëne op orde is, zullen minder tandartsbehandelingen nodig zijn.
 • U zult daardoor minder tandartskosten
 • U behoudt uw eigen gebit, ook op latere leeftijd.

Tandheelkunde van de toekomst, met toekomst. Het is de investering waard! Preventieve mondzorg is doorgaans in de aanvullende verzekering opgenomen. Laat u goed informeren door uw zorgverzekeraar, behandelaar, of aan onze balie. Wij merken dat veel van onze patiënten uitstekend aanvullend verzekerd zijn, maar beperkt gebruik maken van deze aanvullingen. Dat is een gemiste kans.

Klik op deze link voor een filmpje met uitleg over hoe de zorgverzekering werkt:https://www.naarjetandarts.nl/nl/sclink/zorgverzekering/