Fronsrimpels

Ergert u zich aan uw fronsrimpels? Dit zijn de rimpels tussen uw wenkbrauwen, die verschijnen als je in de felle zon kijkt of als je bezorgd of boos bent. Deze rimpels ontstaan door het aanspannen van overactieve spiertjes tussen de wenkbrauwen. Bij het fronsen worden uw wenkbrauwen zowel naar elkaar toe als naar beneden getrokken. Als gevolg daarvan wordt de bovenliggende huid geplooid.

fronsrimpels

Dynamische fronsrimpels. Tussen de wenkbrauwen ontstaan verticale rimpels (en soms ook een horizontale lijn boven de neus). Bij jonge elastische huid trekken deze rimpels bij ontspanning weer weg. Dit noemen we de “dynamische” fronsrimpels. Maar bij het ouder worden blijven deze rimpels meer aanwezig. Deze dynamische rimpels behandelen we met een spier ontspannend middel botuline toxine (in de volksmond “botox” genoemd).

Dynamische fronsrimpels kunnen ook leiden tot spanningshoofdpijn of migraine.

Statische fronsrimpels. Op een gegeven moment ontstaan er ook rimpels in rust en blijft men een boze uitstraling houden. Naarmate onze huid ouder en minder elastisch wordt blijven deze rimpels tussen de wenkbrauw op een zeker moment zichtbaar, ook wanneer je niet fronst. Dit noemen we de “statische” fronsrimpels. Deze statische rimpels behandelen we met een hyaluronzuur, een filler die normaal ook in de huid voorkomt.

Op welke leeftijd ontstaan fronsrimpels?

Fronsrimpels ontstaan op verschillende leeftijden. Meestal tussen 35 en 50 jaar. Het krijgen van rimpels is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als u uit gewoonte de fronsspieren vaak samentrekt, kunnen fronsrimpels al op jeugdige leeftijd verschijnen. Vaak heeft dit te maken met de kleur van uw ogen. Hoe lichter de iris, des te meer last kunt u hebben van (zon)licht. Als gevolg daarvan gaat u de spieren rond de ogen extra samentrekken.

Fronsrimpels alleen bij vrouwen?

Vrouwen storen zich vaker aan fronsrimpels, omdat zij liever een zachte uitstraling hebben. Maar fronsrimpels komen even vaak voor bij mannen, bij wie de rimpels meestal dieper zijn dan bij vrouwen. Dit komt omdat fronsspieren bij mannen sterker gevormd zijn. Mensen die veel sporten en daardoor sterke spieren ontwikkelen, hebben ook vaak diepere fronsrimpels.

fronsrimpels1

Sterke boze fronsrimpels

Door fronsrimpels lijk je een ander mens dan je in werkelijkheid bent. Mensen met sterke fronsspieren krijgen al fronsrimpels op jonge leeftijd. Als dan ook de wenkbrauw naar beneden wordt getrokken, kunnen deze rimpels u een boze en strenge uitstraling geven, terwijl u helemaal niet boos bent of streng kijkt. En mensen storen zich meer aan fronsrimpels dan aan vriendelijke horizontale lijntjes zoals kraaienpootjes.

Intake gesprek

Tijdens het intakegesprek bij De kiezel zullen we samen kijken naar uw gezicht en adviseren wat voor u een geschikte behandeling is. Bij fronsrimpels is het altijd belangrijk om eerst de spieractiviteit stil te zetten met botuline toxine (“botox”). Op deze manier kunnen de rimpels niet erger worden doordat u de spieren niet meer veelvuldig kunt aanspannen wanneer u boos, of in de zon kijkt.

In sommige gevallen wanneer de fronsrimpels al dieper zijn, is het mogelijk om de rimpels te vullen met een filler.

Behandelen van rimpels met botuline toxine (“botox”)

Ontspannen van de spiertjes. De behandeling van fronsrimpels bestaat uit het ontspannen van de frons spiertjes met botuline toxine. Deze behandeling met botuline toxine duurt ongeveer 10 minuten. De fronsrimpels worden minder zichtbaar en kunnen zelfs helemaal verdwijnen. De wenkbrauwen komen omhoog en uw gezichtsuitdrukking wordt minder bezorgd, zachter en vriendelijker. Na een paar dagen merkt u de eerste resultaten en na een week wordt een duidelijk effect bereikt.

Fronsrimpels behandelen met Restylane

Bij fronsrimpels waarbij de behandeling met “botox” niet voldoende effect geeft, doordat “statische” rimpels zijn ontstaan, kunnen we de fronsrimpels opvullen met Restylane, een filler op basis van hyaluronzuur.fronsrimpels-voor-na2

Na de behandeling

Even niet sporten. U kunt na de behandeling met Botox direct weer aan het werk of andere dingen doen. De behandeling laat geen duidelijke sporen na. We raden alleen aan dezelfde dag niet meer te gaan sporten. Na de behandeling zullen de fronsspieren ontspannen, zodat spanningshoofdpijn kan afnemen en soms helemaal verdwijnt.

Ook kan de ernst van migraine verminderen en het aantal aanvallen kan afnemen.

Vier tot zes maanden. Het effect van de behandeling van fronsrimpels is het grootst, als u direct na de behandeling een aantal keren bewust gaat fronsen. De behandeling van fronsrimpels met botuline toxine heeft een werkingsduur van vier tot zes maanden.

Lees meer over uw consultgesprek en de behandeling met injectables …

Of: maak een afspraak bij De kiezel in Noord-Scharwoude