Klikgebit op implantaten

Als alle tanden in een gebit ontbreken, kan een kunstgebit een oplossing zijn. Soms heeft het kunstgebit te weinig houvast en kan kleefpasta worden aangebracht voor een betere hechting op het tandvlees.

Slinkende kaak. Maar naarmate de tijd vordert, zal uw kaak slinken en zal het kunstgebit steeds minder goed passen en losser gaan zitten. Een oplossing is dan een klikgebit, ook wel overkappingprothese genoemd. Dit klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten die vastgegroeid zijn in het kaakbot.

Klikgebit door Jos Deurloo

Nadelen traditioneel kunstgebit

Kauwen met een kunstgebit kan soms erg lastig zijn. Vaak is het gebrek aan kracht zetten een probleem. Ook ondervinden mensen met een kunstgebit moeite met de hoeveelheid speeksel in de mond. Dit kan zowel te weinig, waardoor de mond erg droog blijft, als te veel zijn, waardoor mensen gaan kwijlen. Ook veroorzaakt een kunstgebit vaak een drukplek op het tandvlees in de mond, wat als zeer irritant ervaren wordt.

Loszittend gebit. Een groot nadeel van een kunstgebit is dat het kaakbot gaat slinken omdat er geen wortels meer in de kaak aanwezig zijn. Hierdoor past het kunstgebit niet meer goed en gaat het loszitten. Dit wordt als erg vervelend ervaren tijdens het spreken. Ook zal het gezicht veranderen, denk aan het invallen van de mondhoeken.

Van kunstgebit naar klikgebit

Een betere optie is een zogenaamde overkappingprothese of  klikgebit. Dit is een kunstgebit dat niet met kleefpasta vastgemaakt wordt, maar wordt vastgeklikt op twee of vier implantaten met drukknoppen. Het klikgebit kunt u zelf uit de mond nemen en schoonmaken.

Vooral voor onderkaak. Voor veel mensen met een loszittende gebitsprothese kan deze behandeling een uitstekende oplossing zijn. Een klikgebit wordt meestal toepast op de onderkaak, maar kan ook voor de bovenkaak een uitstekende oplossing zijn om geen last meer te hebben van de gehemelteplaat.

Voordelen klikgebit

Geen slinkend kaakbot. Met een kunstgebit kunt u in de loop van tijd een ingevallen mond krijgen. Uw kaakbot slinkt, waardoor de vorm van uw gezicht verandert. Dit ervaart u met een klikgebit niet. De implantaten in het kaakbot zullen het slinken van uw kaak tegengaan. Als het gebit vast geklikt is op de implantaten, beschikt u weer over een natuurlijke kracht om te kauwen en te bijten.

Voordelen klikgebit ten opzichte van een los kunstgebit:

 • Vaste tanden en kiezen
 • Minder slinkende kaken en ingevallen gezicht
 • Geen kleefpasta’s meer nodig
 • Geen gebit op het nachtkastje
 • Vrij gehemelte
 • Behoud van smaak
 • Probleemloos eten
 • Voluit lachen en praten
 • Relatief lichte ingreep

“Eindelijk kan ik weer lachen en genieten van het leven!”

Voor wie is een klikgebit geschikt?

Kunstgebitdragers: personen die geen eigen tanden en kiezen hebben in één of beide kaken. Met name dragers van kunstgebitten in de onderkaak hebben vaak last van een te los zittend kunstgebit en willen liever een vaste oplossing.

Personen met loszittende tanden en kiezen in de boven of onderkaak.

Hoe verloopt de behandeling?

Het plaatsen van implantaten is een relatief eenvoudige ingreep van een half tot één uur. Dit kan onder plaatselijke verdoving, maar naar wens ook onder narcose. Na plaatsing van de implantaten, wordt na 12 weken uw definitieve prothese aangepast, waardoor deze ‘klikt’ op de implantaten in uw kaak.

De kiezel biedt twee soorten klikgebitten:

 • Klikgebit met stegverbinding
 • Klikgebit met drukknoppen

Afhankelijk van de gebitssituatie en een CT-scan brengt de tandarts/implantoloog van De kiezel een advies uit. Ook de hoeveelheid implantaten waarop het gebit vastgeklikt wordt, is afhankelijk van de situatie van uw gebit.

Eerst de implantaten. Aan de hand hiervan dienen wij een aanvraag in bij uw zorgverzekeraar. Als deze de goedkeuring verleent, kunnen wij met de behandeling starten. Onder plaatselijke verdoving of desgewenst onder narcose worden er kleine schroefjes (implantaten) in uw onderkaak geplaatst, die na ongeveer drie maanden in het bot zijn vastgegroeid. Deze implantaten vormen de basis voor uw kunstgebit. Bij een goede mondhygiëne en regelmatige controle kunnen deze implantaten jarenlang meegaan.

Tijdens de inhelingsperiode van drie maanden mogen de implantaten niet belast worden. Uw huidige gebit wordt voor deze periode hiervoor aangepast, zodat u niet zonder gebit hoeft te lopen.

Daarna de overkapping prothese. Als de implantaten na 3 maanden zijn vastgegroeid, beginnen wij met het vervaardigen van het kunstgebit, dat in de onderkaak vastgeklikt wordt op een staafje wat verankerd zit aan de implantaten. De gehele behandeling van vindt plaats in onze praktijk, van de aanvraag bij zorgverzekeraar, het plaatsen van de implantaten tot aan het maken van het kunstgebit toe. Ook de na-controle verzorgen wij voor u.

Kosten klikgebit

Lees meer over de kosten van een klikgebit en de bijhorende vergoedingen van de zorgverzekeraar.

Klikgebit door Jos Deurloo

Implantoloog Jos Deurloo

Implanteren in De kiezel gebeurt door implantoloog Jos Deurloo. Jos is tandarts met een aanvullende opleiding implantologie. Hij is sinds 2003 actief met implantologie. Jos is tevens docent bij de postdoctorale implantologie opleiding aan tandartsen bij Implacademy.

Verwijzing door tandartsen. In De kiezel worden veel patiënten uit de wijde omgeving behandeld, die door hun tandarts verwezen zijn voor implantaten. Jos Deurloo verzorgt ook scholing over implantologie voor verwijzende tandartsen.

Jos Deurloo is aangesloten bij de NVOI, de wetenschappelijke vereniging van implantologen.

 Jos Deurloo is lid van de NVOI

 

Maak een afspraak bij De kiezel in Noord-Scharwoude