Periosafe: preventie door detectie

Preventie en mondhygiëne
In onze praktijk wordt er ook gebruik gemaakt van de preventieve PerioSafe test. Deze snelle en pijnloze speekseltest kan in een vroeg stadium het risico op tandvleesproblemen herkennen. Lees hier meer over de PerioSafe speekseltest.
Voorkomen is beter dan genezen

De PerioSafe speekseltest kan vaststellen of u aanleg heeft om parodontitis/peri-implantitis te ontwikkelen. Parodontitis of peri-implantitis is een ontsteking die leidt tot verlies van steunweefstel (bindweefsel en bot) rond tanden en kiezen of implantaten. Parodontitis is één van de meest voorkomende ziekten onder de bevolking. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat parodontitis ook een ongunstige invloed kan hebben op de algemene gezondheid. Specifieke ziekten als diabetes, rheuma en hart- en vaatproblemen kunnen verergerd worden door parodontitis. Ook miskramen komen vaker voor bij vrouwen met parodontitis.

Parodontitis geef aanvankelijk helemaal geen klachten. Dat er iets mis is met je tandvlees merk je pas na verloop van tijd. Een aanwijzing voor parodontitis kan zijn:

  • Bloedend tandvlees
  • Gevoelige tanden bij poetsen of warme/koude dranken
  • Stinkende adem

Het goede nieuws is dat parodontitis of peri-implantitis in een vroeg stadium goed behandeld kan worden. Door tijdige professionele behandelingen en advies kunnen diepe pockets voorkomen worden. Indien er nog geen diepere pockets zijn, zijn de symptomen vaak nog omkeerbaar.

PerioSafe speekseltest

Met behulp van de PerioSafe aMMP-8 speekseltest kan vastgesteld worden of iemand al dan niet positief is voor het enzym dat duidt op een actief afbraakproces. PerioSafe is een korte, pijnloze speekseltest van ongeveer 2 minuten. Na vijf minuten is de testuitslag al beschikbaar.

Voor het afnemen van deze test zijn een aantal voorwaarden. U mag 20 minuten voor de behandeling:
1. Niet uw tanden poetsen
2. Niet eten
3. Niet roken
4. Geen kauwgom kauwen

Wilt u ook weten of u een verhoogd risico heeft op parodontitis of peri-implantitis en dus op weefselafbraak rondom de tanden en kiezen?

 

 


Vraag naar de PerioSafe speekseltest bij uw tandarts, mondhygiënist of preventie-assistente.

 

PerioSafe_logo_horiz.jpgKijk naar de instructie/informatie video:
https://www.youtube.com/watch?v=y8T2DqkqBa0