Een brug voorkomt problemen. Als er in het gebit meerdere tanden ontbreken, kan een brug oplossing bieden. Het gevolg van ontbrekende tanden kan zijn dat andere tanden scheef gaan staan of uitgroeien. Bovendien kan dit leiden tot tandvleesaandoeningen en kaakgewrichtsklachten. Het plaatsen van een brug voorkomt deze problemen en levert een verbetering aan het uiterlijk van het gebit.
Wanneer kan een brug nodig zijn: om beter te kunnen kauwen, verbetering van uw uiterlijk en om te voorkomen dat andere tanden en kiezen scheef gaan staan. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.
Bij De kiezel kunt u kiezen tussen een brug op eigen tandwortels of een brug op implantaten.
De traditionele behandeling van een brug is, net als bij een kroon, het vastlijmen van de brug op de natuurlijke tanden of kiezen. Een brug vult de ontbrekende tanden en of kiezen op. Dit wordt gedaan door met de aangrenzende tanden een verbinding te leggen. De onderliggende tanden worden beslepen, zodat de brug erop vastgelijmd kan worden. Op deze manier zit de brug vast.
Nadelen van een brug op eigen wortels. De eigen nog gezonde tanden en of kiezen moeten worden beslepen om de porseleinen brug op te plaatsen. Soms blijkt achteraf dat de eigen wortels niet gezond meer genoeg zijn om een stabiele basis te vormen voor de brug. Een gevolg hiervan is dat er weer naar een nieuwe oplossing gezocht moet worden.
Twee of drie kunstwortels. Ook bij het plaatsen van een brug kunnen implantaten (kunstwortels) helpen. Implantaten bieden een sterke en veilige basis voor de brug. Door in het kaakbot implantaten te schroeven, kan de brug vast gemaakt worden. Hierdoor loopt u geen gevaar dat de aangrenzende tanden beschadigd worden. Met de implantaten behoudt de brug de kracht en sterkte die u gewend was van uw natuurlijke tanden.
Een implantaat kent vele voordelen. Omdat implantaten zijn gemaakt van titanium, zal uw lichaam de implantaten niet afstoten. De brug op implanaten biedt net zoveel kracht en sterkte als uw natuurlijke tanden. Uw kaak zal niet in slinken (in hoogte en breedte afnemen) en u uw kaak behoudt zijn eigen contour. Dit geeft zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.
Metaal-porselein is nog de meest gebruikte methode voor het maken van een brug. Een metaal (vaak een goudlegering) wordt als basis gebruikt. Hierover wordt een laag tandkleurig porselein opgebakken. De duurzame combinatie van het sterke metaal met het cosmetisch fraaie porselein is bij uitstek geschikt voor bruggen die veel kauwkrachten moeten kunnen weerstaan. De hogere kosten (o.a. goudprijs) en de soms zichtbare donkere metaalrandjes bij het tandvlees zijn redenen dat steeds meer volledig porseleinen bruggen worden geplaatst.
Bij volledig porseleinen bruggen wordt bijna altijd een keramische witte onderstructuur gebruikt waarop het porselein wordt opgebakken. Het materiaal is geheel tandkleurig en ook lichtdoorlatend, waardoor een fraai en natuurgetrouw resultaat bereikt kan worden. Er zijn van keramische onderstructuren nog geen lange termijn resultaten bekend voor het maken van bruggen.
Metaal (goud). Soms worden bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast en kan heel dun uitgewerkt worden. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond. Het is echter ook mogelijk om een metalen brug te combineren met porselein door bijvoorbeeld de achterste pijler in metaal uit te voeren en de dummy en de voorste pijler met porselein op te bakken.
Twee of drie bezoeken. De behandeling van een brug op implantaten verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. De brug zelf wordt niet direct in je mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot drie weken tijd nodig.
Vastzetten en controle. Bij de laatste afspraak past de tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast op de implantaten. Daarbij wordt ook gecontroleerd hoe de brug past wanneer de kiezen op elkaar gezet worden en hoe de kiezen over de brug heen schuiven. Indien nodig wordt iets bijgeslepen. Meestal wordt de brug dan vastgezet met een definitief hard cement.
Tijdelijk cement. Soms wil een tandarts aankijken hoe het gaat met een kroon en wordt deze vastgezet op de implantaten met een tijdelijk cement. Na het aanbrengen van het snelhardend cement schuift de tandarts de brug op zijn plaats en drukt deze enige tijd stevig aan.
De prijzen en eventuele vergoeding van implantologie vindt u hier.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met De Kiezel
Implantologie praktijk De kiezel is bereikbaar per telefoon: 0226-313435 of door hier te klikken.