muziek

‘Muziek tijdens operaties verlicht pijn en spanning’

Gepubliceerd: 21 november 2015 13:40

Patiënten die voor, tijdens en na een operatie naar muziek luisteren hebben minder last van spanning en pijn.

Dat meldt Daily Mail op basis van een onderzoek van de Universiteit van Zürich.

Als patiënten naar hun favoriete muziek luisteren hebben ze een lagere bloeddruk en hartslag dan de patiënten die niet naar muziek luisteren. De resultaten zijn beter als patiënten hun eigen afspeellijst mogen kiezen, concluderen de onderzoekers.

Diana Vetter, hoofdonderzoeker, legt uit: “Veel patiënten hebben smartphones met daarop hun persoonlijke muziek. Als dokters patiënten informeren over de positieve effecten van muziek rondom een operatie, is dat een goedkope manier om de gezondheid van mensen te verbeteren.”

Vetter komt tot deze conclusie na het onderzoeken van 47 studies over de impact van muziek op operaties. Gemiddeld zorgde muziek rondom een operatie voor 31 procent minder pijn, 29 procent minder kans op het gebruiken van pijnstillers en 34 procent minder angst en spanningen. Er is de afgelopen vijftien jaar volgens Vetter veel onderzoek gedaan naar het effect van muziek rondom behandelingen in het ziekenhuis.

De onderzoekers hoopten ook conclusies te kunnen trekken over de impact van inrichting, architectuur en kunst op de uitkomst van operaties, maar daarin slaagden zij niet.

Door: NU.nl